Majáles SPU priniesol zábavu, stavanie mája aj študentský kvíz
30.04.2025Stavanie mája spojené s vystúpením folkloristov, študentský kvíz, majálesovú zábavu, chutné jedlo aj výživové poradenstvo. Tento skvelý program priniesol Majáles SPU, ktorý sa konal 29. apríla v areáli Výskumného centra AgroBioTech.
Máj, symbolizujúci prebúdzajúcu sa jarnú prírodu, vitalitu a energiu, postavili v duchu ľudových tradícií v Botanickej záhrade SPU chlapci z Folklórneho súboru Zobor. Pestrofarebnými stuhami máj vyzdobili zoboristky. Kultúrne podujatie spolu s folkloristami otvorila rektorka SPU Klaudia Halászová. „Teší nás, že Folklórny súbor Zobor udržiava tradície, ktoré máme na našej univerzite. Tento rok je o to významnejší, že SPU bude hostiteľkou 47. medzinárodného akademického festivalu folklórnych súborov Akademická Nitra,“ povedala rektorka. Zároveň pripomenula, že budúci rok je pre zoboristov jubilejný, oslávia 70. výročie založenia súboru.
Majáles, ako súčasť Nitrianskych univerzitných dní, bol skutočne pestrý aj svojím sprievodným program. Podieľali sa na ňom aj zamestnanci fakúlt a študenti spolku Pasteur, Vitruvian, poľovníckeho krúžku Buteo, kynologického krúžku či krúžku sokoliarov. Záujemcovia mohli pomôcť aj dobrej veci a prispieť do zbierky Poľovnícke srdce, ktoré pomôže štyrom rodinám preklenúť náročné životné obdobie v dôsledku ochorenia či straty blízkeho.
Novinkou podujatia bol zábavný vedomostný študentský kvíz, v ktorom súperilo 11 tímov. Štyri kolá po desať otázok pod vedením skúsených kvízmajstrov Michala Mihaľa a Denisa Bažányho poskytli príležitosť preveriť všeobecný prehľad študentov v rôznych oblastiach – od vedy a geografie cez umenie až po šport. Prvé miesto obsadilo družstvo Femkárov, druhé miesto patrilo tímu Chránená dielňa zemnedelci a na tretej priečke sa umiestnil tím et al., (2025).
„Usilujeme sa, aby bol program majálesového popoludnia z roka na rok atraktívnejší pre všetkých účastníkov. Sme radi, že sa nám z neho podarilo vytvoriť milú tradíciu,“ povedal hlavný organizátor podujatia prorektor pre komunikáciu a prax Pavol Findura. Ako priblížil, snahou organizátorov bolo pripraviť ochutnávky na Majálese čo najviac z produkcie SPU. Výborný guláš bol z mäsa diviny z poľovníckeho revíru SPU, o nápoje, víno a pivo, sa postaral Vysokoškolský poľnohospodársky podnik a Prazdroj, s ktorým podnik spolupracuje v rámci projektov v oblasti udržateľného poľnohospodárstva v pestovaní jačmeňa.
Pre účastníkov bolo pripravené výživové poradenstvo a merania telesnej kompozície z dielne Ústavu výživy a genomiky Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov. „Pred jarnou sezónou je dobré, aby si každý overil, akú má kondíciu. Preto sme záujemcom ponúkli antropocentrické meranie, respektíve hodnotenie telesného zloženia - podielu svalovej a tukovej hmoty, segmentálnu analýzu - zhodnotenie podielu tuku a svaloviny v tele, ako aj skríningové meranie bežných parametrov z kapilárnej krvi, ako je cholesterol, glykémia a kyselina močová. Potešilo nás, že zaujal aj náš minikvíz zameraný na edukáciu vo výžive,” povedala docentka Martina Gažarová.
O hudobný program sa postarali členovia FS ZOBOR a DJ Roman. Organizátorom podujatia bola Kancelária komunikácie a práce s verejnosťou.