Na Fakulte ekonomiky a manažmentu otvorili samoobslužnú výberovú kaviareň
30.04.2025
Fakulta ekonomiky a manažmentu (FEM) otvorila vo svojich priestoroch samoobslužnú kaviareň, v ktorej si môžu študenti a zamestnanci dať výberovú kávu z lokálnej pražiarne.
Ako priblížila dekanka FEM profesorka Elena Horská, nápad vznikol ako reakcia na dlhodobé požiadavky študentov, ktorí chceli lepšiu kávu ako je tá bežná, automatová. „Nadviazali sme preto spoluprácu s lokálnou pražiarňou kávy z Nitry, ktorú sme pozvali na náš deň otvorených dverí, kde nám ponúkli koncept spolupráce,“ uviedla. Hlavnou myšlienkou je, že Slovenská poľnohospodárska univerzita chce vytvárať dobré podmienky pre študentov, a to nielen počas výučby. „Študentom chceme vytvárať aj počas ich prestávok prívetivý priestor na to, aby sa zdržiavali v priestoroch fakulty. Častokrát chodili do kaviarní do mesta, teraz už nemusia. Teraz si môžu rozložiť notebook na stolíku a dať si dobrú kávičku priamo na fakulte. Veríme, že aj toto je malý krôčik k tomu, aby študenti zostávali u nás, pretože tu nájdu všetko, čo doteraz hľadali niekde inde,“ poukázala E. Horská.
Pre FEM ide zároveň aj o podporu lokálnej ekonomiky, keďže káva podávaná na fakulte sa praží priamo v Nitre. „V nápade na zriadenie FEM kaviarne je zahrnutých niekoľko aspektov, ktoré SPU v súčasnosti zdôrazňuje a smerujú aj k udržateľnosti,“ doplnila dekanka. Fakulta dala pre kaviareň vyrobiť aj špeciálne papierové poháre s FEM brandom a nápisom „Happy to have you on FEM board“.
Prorektor SPU pre vedu a výskum Drahoslav Lančarič je presvedčený, že kaviareň vytvorí priestor na príjemné debaty medzi kolegami, študentami aj hosťami fakulty. „Verím, že sa tu budeme radi stretávať a rozprávať,“ uviedol.
Milovníci kávy majú na výber dva mlynčeky, v každom je iný druh kávových zŕn, z ktorých sa potom varia rôzne druhy kávy. Kávovar používa čerstvé, chladené mlieko, nie sušené. „Aj samoobslužný kiosk s výberovou kávou je krokom k zmene na Slovensku, aby sme používali viac lokálnych produktov a začali sa zaujímať o to, aké kávovníkové zrnko pijeme v tej šálke, odkiaľ pochádza a kedy bolo upražené. Celá technológia bola navrhnutá na mieru, aby sme dosiahli čo najväčší kaviarenský efekt,“ povedal na otvorení majiteľ Pražiarne pod hradom Martin Machaj.